Sezeryan Sebepleri
Sezeryan, bebeğin abdominal yolla doğumudur. Öncelikle, hayat kurtarıcı bir ameliyattır. Gelişen ameliyat teknikleri, sütür materyalleri ve yine gelişen anestezi teknikleri ve yeni ilaçlarla; günümüzde yan etki ve komplikasyonları çok azalan ameliyatlar olmuştur. Doğum eylemi sırasında farkedilen olumsuzluklarda ve gebelik takibi sırasında muayenelerde tespit edilen, normal doğumun olamayacağı durumlarda hayat kurtarıcıdır.
Sezeryanın, normal doğuma göre kısa sürmesi, planlanarak yapılabilmesi, anestezi olanakları ile anne adayının ağrıdan kaçma yolu gibi algılanmış ve isteğe bağlı sezeryan doğumlarda artış olmuştur.Bu beraberinde artan sağlık harcamalarını getirmiştir.Tüm bunlar, sezeryanın bir ameliyat olduğu gerçeğini unutturmamalı ve hiç bir ameliyat gerekçesiz yapılmamalıdır. Hastaların normal doğuma karşı moralleri yüksek tutulmalı, normal doğumun konforunu arttırıcı ortamlar hazırlanmalıdır.
1-Fetal sebepler:
- Güven vermeyen fetal kalp trasesi
- Baş geliş dışı prezentasyonlar ( makat, yüz, alın … )
- Doğumu zorlayacağı düşünülen fetal anomaliler ( hidrosefali )
- Umbilikal kord prolapsusu (kordon sarkması )
- Yapışık ikizler
2 – Maternal sebepler :
- ablasyo plasenta (plasentanın erken ayrılması )
- aktif maternal herpes simpleks virus enfeksiyonu (genital siğil)
- sefalopelvik uyumsuzluk veya distosi ( bebek büyüklüğü ile anne kalça kemik yapısıyla uyumsuzluk yada bebeğin başının anne pelvisine uygunsuz açı ile girmesi ) bu görece bir kavramdır. Anne yapısı ile bebeğin tahmini büyüklüğü arasında bir öngörüdür. Bazen anne kilosu, bebeğin kilo tahminini maskeleyebilir ve önden doğuma müsait diye beklenen bir eylemde, kasılmalarla bebek başının istenen hızda ve pozisyonda yerleşmediği görülüp, doğum esnasında da ‘ distosi’ varlığı anlaşılabilir.
- placenta previa ( plasentanın doğum kanalını kapaması veya plasentanın bebeğin önünde yerleşerek doğuma izin vermemesi)