Vajina ve Pelvis Yapısı
Pelvik taban kasları diye tabir edebileceğimiz bir grup kas, karın içi organlarımızın tabanını oluşturarak, taşır. Onları yerçekimi kuvvetine karşı sarkmalarını önler. Bu kasların en büyüğü pubokoksigeus (PC ) kasıdır.
PC kasının bayanlarda 3 bölümünden aşağıya kontrollü çıkışı vardır. Mesane çıkışı- üretra ve barsak çıkışı- anüs bu bölgelerimizdir. Bu çıkışların etrafındaki özel kaslarımızla idrar ve gayta tutma fonksiyonlarımızı kontrol ederiz. Bu iki bölgenin ön –arka hatta ortasında da rahim organına bağlı vajen dokumuz yer alır. Yaklaşık 8-10 cm uzunlukta, enine ve boyuna esneyebilen kaslardan oluşan vajen, pelvik tabanı dikey olarak geçerek dışarı ağızlaşır. Cinsel ilişki sırasında, gebelik seyrinde ve doğum esnasında hormonal değişimlerle ve zihinsel gevşeme ile vajen gerektiği kadar genişleyebilir. Yapısı buna müsaittir.
Tüm bayanlarda , vajen dokusu yeterlidir. Cinsel ilişkiye girememe, vajeninin dar olduğunu düşünmek ve hatta sonra da doğumdan korkan bayanların ( bebek kafasının oradan çıkamayacağını düşünmek ) durumu hep zihinseldir. Cinsel organlarını tam bilememek, cinsel bilgi eksikliği bile bazen vajinismusta tek sebep olabilir.
Vajina çevresindeki bu özel kaslar, cinsel birleşmeye müsaade eder, orgazma yardımcı olur, doğum sırasında da gevşeyerek bebeğin doğumuna izin verir.
Pelvik tabanı oluşturan kasları bir hamak gibi organları taşıyor gibi düşünebilirsiniz. Bu kaslar az kullanmakla ( günümüz tuvalet alışkanlıkları, çömelmemek, klozet kullanımı) menapoz döneminde yaşlanma etkileri yada doğum sırasındaki hasarlarla zayıflayıp kontrollerini kaybedebilirler.